ÇOCUKLARDA ÖFKE – Ceren Yüksel / Psikolojik Danışman
Haziran 10, 2016
ÇOCUKLARLA NASIL BİR DİSİPLİN ANLAYIŞI ? – Ceren Yüksel / Psikolojik Danışman
Haziran 21, 2016

Uzman Psikolog

ÇOCUĞUNUZU ÖVÜN:
Nedeni belli olmayan şeyler için ağladığında onu sakinleştirecek bir şeyler bulun. Bir oyuncağına erişebilmesi, sakinleşmek için derin nefes almaya çalışması övgü nedeni olabilir. Böylece onu güldüremeseniz bile gününü daha iyi geçirmesini sağlayabilirsiniz. Sessiz ve keyifsiz durduğu zamanlarda ona en son yaptığı güzel şeyleri hatırlatabilirsiniz. Mesela en son yaptığı resmin ne kadar güzel olduğunu hatırlatmak kötü ruh halinden kurtulmasına yardımcı olabilir.

ONU DANS ETTİRİN:
Hiç dans ederken homurdanan birini gördünüz mü? Çocuğunuz biraz huysuzlandığında radyoyu yüksek sesle açın ve rastgele dans edin. Çocuklar gülmeye ve size katılmaya başlayacaklardır. Sevdiği bir şarkıyı ona dinletmek de çocuğunuzu dans etmeye ikna edebilir ve böyle durumlar için küçük bir dans şarkıları listesi oluşturabilirsiniz.

BİRAZ EGZERSİZ YAPIN:
Çocuğunuz biraz keyifsizse onu koşması için dışarı gönderin, kendini daha iyi hissedecektir. Aynı zamanda haftalık yüzme dersleri gibi düzenli bir spor etkinliği de çocuklarınızın genel ruh haline oldukça iyi gelecektir.

DURUN VE ÇOCUĞUNUZA KULAK VERİN:
Bazen çocuğunuz mutsuzsa tek ihtiyacı sizin onu dinlemeniz olabilir. Ne yapıyor olursanız olun işinizi bırakın oturun ve onu dizinize alın ve ona neyin ters gittiğini sorun. Bunu her yaptığınızda o kendini daha da iyi hissedecektir. Sorunların kaynağına inmek problemi çözmek için oldukça etkilidir. Eğer çocuğunuz durumla ilgili konuşmaya hazır değilse sadece onu hazır olduğu zaman dinleyeceğinizi göstermeye çalışın.

DIŞARI ÇIKIP YENİ İNSANLARLA BULUŞUN:
Bazı çocuklar arkadaş veya aile ortamındayken oldukça mutlu olabilirler. Bunun bir nedeni çocukların bilip tanıdığı insanların onunla ilgilenmesinden hoşnut olmaları olabilir. Çocuğunuz kendini kötü hissettiğinde büyükannesini, büyükbabasını ya da diğer tanıdıklarla buluşmak ona iyi gelecektir.
Zaman zaman çocuğunuz çevresindekilerden de sıkılabilir. Böyle zamanlarda başka insanlarla tanışmak, onlarla etkileşim içine girmek de insanlararası ilişkiler konusunda kendisini geliştirmesini sağlayabilir.

HAYAL GÜCÜNÜZÜ KULLANIN:
Oyun hamurlarıyla günlük hayatta kullandığı şeyleri yapmak çocuğunuzun daha iyi hissetmesini sağlayabilir. Örneğin kocaman bir pizza hamuru açıp içine peynir biber vs koyup fırında pişmesini bekleyebilirsiniz ya da bir ev inşa edebilirsiniz. Oyuncak araba garajına arabaları yerleştirmek, araba tamir etmek de erkek çocukların genellikle oldukça sevinerek vakit geçirdiği aktiviteler olabilir.

TEMİZ HAVAYA ÇIKIN:
Bazen arabadayken çocuğunuz huysuzlanabilir. Böyle durumlarda arabanın camını açmak bile oldukça başarıya götürebilir. Camdan esen serin hava genellikle içeridekileri sakinleştirir ve stresi alır.
Çocuğunuz öfke nöbeti yaşadığı zaman onu alın durduğunuz yeri değiştirin ve beraber derin nefes almaya çalışın. ‘Kötü’ havayı bedeninizden dışarı atın ve ‘iyi’ havayı soluyun.