TÜKENMİŞLİK SENDROMU – Yalçın Yılmaz – Bilişsel(Kognitif) Davranışçı Terapist/Psikolojik Danışman

Bilişsel(Kognitif) Davranışçı Terapist/Psikolojik Danışman

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

Tükenmişlik sendromu(Burnout) deyince; kişinin beklentileri karşılayamadığını düşünerek yoğun stres altında kalıp, içsel kaynaklarını tüketerek yorgunluk, isteksizlik, hayal kırıklığı ile beraber, çalıştığı kurum veya işi bırakma durumu olarak adlandırılır. Bu durumda kişinin tüm inancı ve motivasyonu kaybolup yerini ümitsizlik ve negatif ruh halinin almasıyla enerjisinde düşüş gözlenir. Enerjideki düşüşle beraber, motivasyonda azalma, sosyal ortamdan kaçınma, dolayısıyla kendini çekme ve verimsizlik hali gözlenir. Eğer bu sendrom farkına varılmaz ve müdahale edilmezse kişi depresyona sürüklenir.
Tükenmişlik Sendromu Nasıl Geçer?

Tükenmişlik sendromu kendi kendine düzelecek bir durum değildir. Özellikle çalışanlar arasında son yıllarda yaygınlık göstermektedir. Bu durum kişilerin iş kaybından, aile içi ilişkilerine kadar birçok alanda soruna yol açabilmektedir. Bu yüzden etkili bir gözlem ve müdahale çok önemlidir. Özellikle erken dönemde farkedilme ve neler yapılacağı ile ilgili sosyal destek(aile, arkadaş ve iş ortamı) birey açısından avantaj sağlar. Her hastalıkta olduğu gibi bu sendromda da kesin tanı ve erken müdahale önem taşır.
Tükenmişlik Sendromu Tedavisi Mümkün Mü?

Tedavisi mümkün olan ve son yıllarda özellikle yoğun iş temposu, stres ve çalışmaya bağlı olarak görülme sıklığı artan bir hastalık olduğundan tedavi yolları da gelişmiştir. Tedaviye başlamadan önce kesin ve ayırıcı tanı önemlidir. Özellikle depresyonla karıştırılabilir. Bu konuda en etkili yöntem bir psikiyatrist yardımıyla doğru tanı konulmasıdır. Doğru tanı konulduktan sonra tedaviye vakit kaybetmeden başlanmalıdır. Tedavide iyi bir psikolog, psikolojik danışman, psikoterapist seçimi de çok önemlidir.
Tükenmişlik Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle Kişinin kendi durumuyla ilgili özfarkındalığa varıp, kendine kaliteli zaman ayırması gerekir. Yaşadığı zorlukları çalıştığı ortama bağlamak ya da sorunu bireylerde aramak, sık rastlanan ve tükenmişliğin şiddetini arttıran durumlardan bazılarıdır. Bu nedenle bu tarz otomatik düşüncelerden uzak durulmalıdır. Kişi, iş ve özel yaşamı arasında denge kurmaya özen göstermelidir.
İş ortamında çalışanların iletişiminin geliştirilmesi, kişilerarası paylaşımların artması, sorumluluğun bölüşülmesi, stresle başa çıkma stratejileri belirlemek, kişisel gelişimine önem vermek, eskiden keyif alınan etkinliklerin yeniden yapılmaya başlanması ve yeni etkinlikler keşfedilmesi(özellikle hobiler edinilmeli), tatile çıkmak sürecin aşılmasında önemli yer tutar.
Ayrıca, bu sorunu yaşayan kişiler kendilerini bazen yardım almak istemeyecek kadar çaresiz ve güçsüz hissedebilirler. Böyle durumlarda, kişinin yakınlarına da önemli sorumluluklar düşer. Kişi, profesyonel yardım almaya ikna edilmelidir.
Profesyonel yardımdan kasıt psikolojik danışma veya psikoterapi sürecidir. Bu yardım alınırken de bu konuda uzman psikolog veya psikolojik danışmanlar seçilmeli ve zaman kaybetmeden sürece başlanmalıdır.
Yalçın YILMAZ
Psikolojik Danışman/Psikoterapist